SYLVECO Kremowy żel do ciała

By | czerwca 24, 2014 2 komentarze
Kremowy żel do ciała brzmi bardzo kusząco prawda? Słowo krem wywołuje u mnie najmilsze skojarzenia :) Jednak żel od SYLVECO wcale nie jest jednak kremowy - jest dość rzadki i tak w ogóle przypomina tradycyjny żel pod prysznic. Jednak jest w nim coś co sprawia, że bardzo go lubię - skład, zapach i działanie, ale o tym za chwilkę ...

  
Zaraz po otwarciu butelki z żelem wyraźnie czuć zapach werbeny - słodki cytrusowy aromat doskonale orzeźwia i odświeża całe ciało. Zapach jest po prostu boski - silnie cytrusowy, prysznic z tym żelem to wielka przyjemność. Zapach jednak nie utrzymuje się na skórze zbyt długo a szkoda :(
Konsystencja nie kremowa :) powiem więcej jest nawet zbyt wodnista, ale doskonale się pieni przez co żel jest bardzo wydajny. Niewielka ilość sprawia, że cale nasze ciało otulone jest cytrusową pianką.
Po umyciu ciało jest mięciutkie, nawilżone i wspaniale odświeżone. Czego jeszcze pragnąć od żelu pod prysznic? Przecież to tylko żel pod prysznic ;)


Składniki

Woda,   
Glukozyd laurylowy - należy do gupry związków o nazwie "alkilopoliglukozydy", są to środki powierzchniowo czynne, mające w swojej budowie cząsteczki cukru prostego. Glukozyd laurylowy to pochodna kwasu glutaminowego i kwasów tłuszczowych (z oleju kokosowego). Jest to delikatny i skuteczny detergent biodegradowalny o charakterze niejonowym. Łagodny dla skóry i włosów, posiada również właściwości lekko kondycjonujące.
Betaina kokamidopropylowa - należy do grupy amfoterycznych środków powierzchniowo-czynnych. Pozyskuje się ją z naturalnych surowców (olej kokosowy), wykazuje dobre właściwości pianotwórcze, również przeciwbakteryjne. Jako łagodny detergent pozostawia częściwo warstwę lipidową w stanie nienaruszonym, przez co nie jest tak mocno oczyszczającym surfaktantem, jak powszechne środki powierzchniowo-czynne, należące do grupy anionowych. Z tego też powodu występuje praktycznie w każdym produkcie konwencjonalnym, gdyż łagodzi działanie drażniących SLS, SLES, itp. 
Gliceryna - należy do grupy humektantów, czyli składników o właściwościach nawilżających. Jest to związek o budowie alkoholu wielowodorotlenowego. Posiada dobre zdolności penetracyjne, dzięki czemu zwiększa również transport składników aktywnych w głąb skóry. Jest wysoce higroskopijny, w związku z czym skutecznie zwiększa zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku - te obszary stają się bardziej elastyczne, a woda potrzebna w głębszych warstwach skóry zostaje wykorzystana, m.in. do syntezy włókien kolagenowych i elastynowych.
Masło avocado - niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu oraz witamin A, B, D i E. Silnie nawilża, odżywia i ujędrnia skórę, pomaga w jej regeneracji. Niweluje podrażnienia skóry wywołane czynnikami zewnętrznymi (np. promieniami UV, suchym powietrzem, zimnem).
Panthenol - prowitamina B5, należy do grupy humektantów. Jest to substancja silnie higroskopijna, działa nawilżająco. Dzięki swojej niskocząsteczkowej budowie posiada duże powinowactwo do keratyny - podstawowego białka budującego skórę, włosy i paznokcie. Łatwo wnika w głąb skóry, gdzie ulega przekształceniu w kwas pantotenowy, czyli właściwą witaminę B5. Jako związek aktywny i łagodzący, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, chroni i pielęgnuje skórę wrażliwą i skłonną do podrażnień. W przypadku włosów działa ochronnie i kondycjonująco, wbudowując się w ich strukturę, przez co nadaje im objętości i je pogrubia.
Kwas mlekowy - kwas należący do gupy hydroksykwasów (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. Występuje w kwaśnym mleku, jogurcie, żurku, kiszonce. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). Forma lewoskrętna jest biologicznie aktywna. Posiada większą cząsteczkę od kwasu glikolowego, działa łagodniej i jest bezpieczniejszy. Wykazuje tażke lepsze, niż kw. glikolowy, działanie przeciwstarzeniowe.
Oleinian glicerolu - ester kwasu oleinowego i gliceryny, otrzymywany z olejów bogatych w ten kwas tłuszczowy (oliwa z oliwek, olej arachidowy, z orzechów włoskich). Należy do grupy emolientów i składników re-natłuszczających (jeśli występuje w produktach myjących). Włosom nadaje miękkość i gładkość. Posiada właściwości emulgujące.
Guma guar  - należy do rodziny motylkowatych i jest uprawiana głównie na subkontynencie indyjskim. Gumy pochodzące z bielma ziarna zawierają głównie hydrokoloidalne polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej, białko i błonnik. Przesiane i zmielone bielmo na postać białego lub żółtawego, praktycznie bezwonnego proszku. Guma guar, dodana do wody, tworzy roztwory koloidalne o dużej lepkości. W kosmetykach wykorzystywana jest jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji. Ułatwia rozczesywanie włosów.  
Benzoesan sodu - sól sodowa kwasu benzoesowego, jak i sam kwas benzoesowy to konserwanty, czyli substancje zabezpieczające kosmetyk przed skażeniem mikrobiologicznym. Są one dopuszczone  przez organizacje certyfikujące do stosowania w kosmetykach naturalnych. Benzoesan sodu jest stosowany w kwaśnym pH (2-5.5) i jest odporny na działanie promieni UV. Jest bezpiecznym konserwantem, nie drażni skóry ani błon śluzowych.
Olej rokitnikowy - pozyskuje się z owoców „ananasa syberyjskiego”, czyli rokitnika zwyczajnego. Jest to ciemnopomarańczowy olej o charakterystycznym zapachu i smaku – prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród aktywnych biologicznie składników znajdują się flawonoidy (kwercetyna i rutyna), karotenoidy (beta-karoten) w ilości 189 mg/100 g, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K, prowitamina D, garbniki, sole żelaza, boru, manganu, kwasy owocowe i tłuszczowe.
Zawartość witaminy C jest aż 15-krotnie wyższa niż w owocach pomarańczy (średnio ok. 695 mg/100 g oleju).

Zastosowanie oleju:
  • stymuluje procesy regeneracji i ziarninowania naskórka, co ma szczególnie znaczenie w przypadku oparzeń i odmrożeń,
  • posiada właściwości uśmierzające ból,
  • przyspiesza gojenie się ran - wspomaga leczenie odleżyn, owrzodzeń, egzem i wyprysków powstałych na tle alergicznym,
  • dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz witaminy E posiada zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego, a także eliminowania wolnych rodników,
  • z uwagi na intensywne zabarwienie nadaje skórze zdrowy koloryt,
  • jest zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych – zalecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej, ze zmarszczkami, łuszczącej się, podrażnionej,
  • poprawia stan włosów dodając im połysku, zapobiega ich wypadaniu
Olejek z werbeny egzotycznej - posiada zapach cytrusowo-słodko-kwiatowy. Koi i łagodzi podrażnienia.
źródło: sylveco.pl


 
Żel do ciała SYLVECO
można
 zobaczyć i kupić

TUTAJ 

 jeżeli w zamówieniu wpiszecie 
kod kp-1231  
zyskacie aż 5% rabatu :)

POLECAM!!! 

cena bez rabatu: 20,60 zł za 300 ml 
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Ja od niedawna mam ten drugi żel pod prysznic, miętowy... jak on pięknie pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zauważyłam, że moje skóra po tym żelu bardzo ładnie wygląda, delikatnie się błyszczy, to zapewne zasługa tych olejków:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz związany z postem. W przypadku pytań proszę o kontakt przez e-mail. Wszelkie reklamy w komentarzach - będę usuwać - to nie jest miejsce na reklamę!