Nalewka z zielonych orzechów z miodem na problemy trawienne i przy niedoczynności tarczycy

Koniec czerwca i początek lipca to idealny moment aby przygotować nalewkę z zielonych, czyli jeszcze niedojrzałych orzechów włoskich. Od wieków nasze babcie stosowały takie nalewki do leczenia problemów żołądkowych, m.in. wszelkich niestrawności, zatruć i biegunek. Dzieje się tak ponieważ orzechy produkują naturalny herbicyd - juglon, który jest jednym z najsilniejszych naturalnych leków przeciwpasożytniczych, pomaga przywrócić równowagę w układzie pokarmowym oraz oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. 

Jugon to potężny środek antyseptyczny, stosowany w leczeniu gruźlicy skóry, przy pluciu krwią na tle gruźlicy, przy wewnętrznych krwotokach, w cukrzycy, przeciw skazie limfatycznej, krzywicy, rozmiękczeniu dziąseł (parodontozie), w nieżycie żołądka i jelit, w zaparciach, przy pasożytach i robakach obłych, w nieżycie żołądka i jelit, w podagrze (dna), w miażdżycy tętnic mózgu, w cukrzycy, , w skazie wysiękowej i wielu innych chorobach infekcyjnych np. gardła podczas anginy.*
*źródło: http://zarzycka.zdrowi.com.pl

Dodatkowo orzech posiada bardzo duże ilości jodu dlatego nalewka ta zalecana jest przy niedoczynności tarczycy oraz chorobie hashimoto.
Oprócz znanych właściwości bakteriobójczych, przeciwpasożytniczych czy odtruwających nalewka obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, działa wzmacniająco, oczyszczająco, korzystnie wpływa na wygląd i kondycję cery i włosów. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo .



Przepis:
1,5 kg orzechów włoskich z terenów zielonych, daleko od ulic i spalin
1,5 litr wódki
700 ml spirytusu
1 litr miodu
450 ml przegotowanej lub przefiltrowanej wody
gumowe rękawiczki!

Orzechy dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy nożem na małe kawałki - w grubych gumowych rękawicach, ponieważ orzechy mocno farbują ręce na brązowo. 
Zalewamy wódką połączoną ze spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.
Alkohol zlewamy, a orzechy zalewamy miodem połączonym z wodą. 
Odstawiamy na 4 tygodnie, po czym zlewamy i łączymy z nalewem. Przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na co najmniej pół roku.





Zielona łupina orzecha włoskiego zawiera dużo leczniczych garbników i glikozydów,  które nadają nalewce mocny wytrawny, gorzki smak. W innych przepisach można dodać cynamon, imbir, goździki,arcydzięgiel oraz inne przyprawy. Jeżeli chcemy aby nalewka była bardziej słodka można zwiększyć ilość dodanego miodu lub jak w większości przepisów cukru. Jednak warto pamiętać, że ta nalewka jest lecznicza a jak wiadomo gorzki lek najlepiej leczy. 
Dawkowanie: profilaktycznie wskazane jest picie 10 kropel nalewki raz dziennie, natomiast w przypadku problemów żołądkowych 40 kropel trzy razy dziennie na cukier lub rozpuszczonych w ciepłej przegotowanej wodzie.
Ja stosuje 1 łyżkę rano na pusty żołądek i drugą przed snem. 

Nalewka nie jest wskazana dla małych dzieci.  

Dla dzieci najlepiej przygotować syrop z zielonych orzechów: do drobno pokrojonych orzechów wsypuje się warstwami cukier i odstawia na 4-5 tygodni w ciemne miejsce, co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił.

Komentarze

  1. cudowny lek!od lat mam w domu uratowalam wiele osob blyskawicznie po 1 dawce znikal jak dotkniety czrodziejska rozdzka w kazdym domu powinna byc!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz związany z postem. W przypadku pytań proszę o kontakt przez e-mail. Wszelkie reklamy w komentarzach - będę usuwać - to nie jest miejsce na reklamę!