ARGILE PROVENCE Olej Monoi z Tahiti

By | wtorek, czerwca 26, 2012 3 komentarze

Olej którego zapach mnie zniewala - nie ukrywam, że tego się spodziewałam i to zadecydowało o wyborze tego oleju.
Olej ten stosuje głównie do ciała i na końcówki suchych włosów, chociaż znam jego inne właściwości.




Olej zamknięto w szklanej butelce z aplikatorem, ale o tym za chwilę :)


Certyfikat  MONOI DE TAHITI - określa m.in. sposób otrzymywania oleju. Kwiaty monoi są zbierane ręcznie w specyficznym momencie wzrostu, gdy nie są jeszcze w pełni otwarte. Sprecyzowany jest okres macerowania w oleju kokosowym, nie mniej niż 15 dni. Określona jest również minimalna liczba kwiatów przypadających na jeden litr oleju kokosowego. Wszystko to zapewnia, że olej Monoi de Tahiti jest niepowtarzalny.

Olej jest bardzo wydajny - i jest najlepszym znanym mi do tej pory nawilżaczem.

źródło: google
Monoi - to unikalny, tradycyjny olej wywodzący się z rejonów wyspy Tahiti, produkowany ręcznie od zamierzchłych czasów przez ludy Polinezji, według ściśle określonej procedury. Monoi, w starym języku Tahitańskim, oznacza "perfumowany olej". Jest to produkt, który łączy w sobie właściwości pielęgnacyjne z wyjątkowym zapachem egzotycznych kwiatów.
Olej MONOI stanowi połączenie dwóch, naturalnych składników:
- ekstraktu z kwiatów Gardenii tahitańskiej, o egzotycznym zapachu oraz

- bazowego oleju kokosowego, tłoczonego na zimno z kopry, czyli suszonej na słońcu pulpy owocu palmy kokosowej.

Podstawowym składnikiem MONOI, bez którego produkcja oleju nie byłaby możliwa, są kwiaty Tiare. 

źródło: google
Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem. Po zerwaniu kwiaty zawijane są w mięsiste liście krzewu Gardenii, w celu ochrony przed słońcem i wysychaniem w trakcie transportu. Następnie z kwiatów usuwane są pręciki i świeże kwiaty zanurzane są we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym. Proces moczenia kwiatów trwa 15 dni. Na każdy litr oleju kokosowego przypada dokładnie 15 kwiatów gardenii. W trakcie procesu moczenia (maceracji), najcenniejsze składniki aktywne oraz zapachowe kwiatów tiare są powoli uwalniane do bazowego oleju kokosowego i tym sposobem otrzymujemy wyjątkowy olej MONOI.

Właściwości Oleju MONOI:
  • Nie wywołuje podrażnień i  reakcji alergicznych.
  • właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę oraz przeciwzapalne, łagodzące i gojące drobne uszkodzenia skóry, ukąszenia owadów. 
  • Działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu polecany jest również jako dodatek w pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. 
  • po opalaniu delikatnie chłodzi rozgrzaną słońcem skórę oraz sprzyja regeneracji i złagodzeniu podrażnienia posłonecznego.
  • po aplikacji stopień nawilżenia naskórka utrzymuje się aż do 8 godzin.
  • działa regenerująco na włosy suche, z rozdwajającymi końcami. Nałożony na włosy wbudowuje się w ich strukturę, wygładzając je, zapobiegając mechanicznym zniszczeniom (np. podczas czesania) oraz chroniąc przed działaniem detergentów i słonej lub chlorowanej wody. 
  • chroni włosy przed słońcem i morską wodą. 
  • właściwości przeciwłupieżowe oraz hamujące swędzenie i podrażnienie skóry głowy.

Jak stosować?
  1. Ja stosuję ten olej przede wszystkim na ciało - nakładam na zwilżoną po kąpieli skórę. Ciało pachnie obłędnie. Oczywiście nie każdemu może ten zapach przypaść do gustu - jak to ze wszystkimi kosmetykami bywa. Co dla jednego jest "hitem" dla innego czymś zupełnie zwyczajnym albo wręcz "kitem" 
  2. Również niebywałe efekty można uzyskać poprzez olejowanie włosów tym olejem. Efekt jest super, ale ze względu na cenę nie nakładam go na całe włosy, ale jedynie tylko w suche końcówki. Włosy są zwarte i mniej niesforne. Do olejowania używam jednak zwykłej oliwy z oliwek.  
  3. Można też dodać odrobinę oleju do balsamu do ciała lub też do kremu do twarzy. 
  4. do ciepłej kąpieli, dodany w niewielkiej ilości zapewni delikatny zapach oraz lekkie natłuszczenie skóry.

Co mnie zaskoczyło?
Olej ten ma niestety jedną maleńką wadę, gdy temperatura w pomieszczeniu spada poniżej  25°C olej ten zmienia się z płynnego w stały :( niestety opakowanie to szklana butelka z atomizerem. Jak można się więc domyśleć, gdy olej staje się twardy jego wydobycie jest niemożliwe :( Owszem można go ogrzać w kąpieli wodnej, ale to troszkę zachodu. Dlatego proponuję olej w stanie płynnym przelać do szerszego pojemniczka z którego bez problemu wydobędziemy olej gdy stężeje :)

Składniki:


Olej możecie
 zobaczyć  i kupić

TUTAJ
 jeżeli w zamówieniu wpiszecie kod kp-1231
                       zyskacie aż 5% rabatu :)

POLECAM!!!


KATEGORIA oleje
DZIAŁANIE nawilżające,
wygładzające
regenerujące
ZAPACH cudny
CENA 48,00 zł (bez rabatu) 150 ml




Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. Cechą charakterystyczna oleju kokosowego jest to, że w temperaturze poniżej 25 stopni występuje w stanie stałym. Dla mnie nie jest to wadą. Nie wiem czemu ta firma użyła do tego oleju butelki. Większość tego typu kosmetyków jest w słoiczkach. Dereń (kanadyjski?) wspaniale udaje gardenię tahitańska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam kiedyś ten olej z Biochemii Urody. Pamiętam że pachniał obłędnie, chciałabym takie perfumy:) Teraz, po przeczytaniu Twojej recenzji znowu zapragnęłam go mieć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej Monoi nie jest jeszcze w Polsce zbytnio popularny ale niewątpliwie jego czas nadejdzie. Zapewne niedługo będzie równie chętnie stosowany co olejek arganowy i olejek jojoba.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz związany z postem. W przypadku pytań proszę o kontakt przez e-mail. Wszelkie reklamy w komentarzach - będę usuwać - to nie jest miejsce na reklamę!