Mydło Shea z miodem dla skóry suchej

By | stycznia 24, 2012
Sucha skóra to zmora większości z nas, rzadkością jest piękna, gładka i nawilżona. Osobiście też mam cerę bardzo suchą z tendencją do przetłuszczania się w strefie "T" - ale zauważyłam, ze z wiekiem te partie powoli zanikają - tzn. idę bardziej w suchą stronę.
Teraz w okresie grzewczym, kiedy większość czasu spędzamy w ogrzewanych i klimatyzowanych pomieszczeniach nasza skóra cierpi jeszcze bardziej. 



Sucha skóra - zawiera niedostateczną ilość naturalnych substancji, które wychwytują cząsteczki wody w skórze i zatrzymują je w naskórku. Sucha skóra jest często szorstka, łuszczy się, często uporczywie swędzi i irytująco napina.

Na suchej skórze o wiele łatwiej o podrażnienia, zmarszczki, alergie, egzemy!!!

Do walki z suchą skórą niezbędna jest zbilansowana dieta, nawodnienie organizmu od wewnątrz (2 litry wody mineralnej dziennie) a także odpowiednio dobrane kosmetyki. Na początek zacznijmy od mydła.

Zwykłe mydła najczęściej zawierają ług, który ma doskonałe właściwości myjące, ale drażni suchą skórę. Tradycyjnie odczuwamy wtedy dyskomfort w odczuciu ściągnięcia i pieczenia skóry. Należy wówczas zrezygnować z mydeł lub zacząć stosować mydła naturalne, które zawierają tzw. nawilżacze jak np. masło shea czy oleje.
Mydło które dziś Wam prezentuje takie właśnie jest - 100% naturalne - nie zawiera sztucznych składników!!!

Moje odczucia po użyciu Mydła Kea
1. Nie pieni się, tworzy delikatną emulsję
2. Pięknie pachnie - ewidentnie wyczuwam miód
3. Nie ma uczucia ściągnięcia
4. Skóra wyraźnie nawilżona
5. Nie podrażnia i nie uczula
6. Idealne do całego ciała w tym do higieny intymnej
7. Z powodzeniem można go użyć jako MASECZKI DO WŁOSÓW! Powstałą z mydła emulsję wmasować we włosy i pozostawić na kilka minut, a następnie spłukać lekko zakwaszoną wodą (wodą z cytryną lub octem jabłkowym)


Składniki 




Mydło w swoim składzie zawiera aż 62% oleju kokosowego oraz masło karite i 3% miodu. Wszystkie te składniki są wręcz idealne dla suchej skóry. 





Olej kokosowy ma niesamowite właściwości nawilżające. 
Olej przeznaczony jest dla skóry dojrzałej i problematycznej: uszkodzonej przez słońce, skłonnej do podrażnień, uczuleń, stanów zapalnych. Idealny na atopowe zmiany skórne, można stosować na rany, ponieważ je goi, pozwala szybko pozbyć się wyprysków, stąd polecany jest również przy kuracji anty trądzikowej. Olej kokosowy jest bogaty w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe przez co:
  • wspomaga gojenie ran
  • zapobiega plamom starczym
  • pomaga przy egzemach
  • spowalnia starzenie skóry i powstawanie zmarszczek
  • odżywia skórę





Nowszy post Starszy post Strona główna