Tak jak Wam obiecałam wysiałam kiełki fasoli mung, którą uwielbiam, mogę je jeść garściami jako przekąskę - głównie dlatego, że są chrupkie i słodkie.
Fasola Mung nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka,
witaminy B9, manganu i magnezu. Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka.
WŁAŚCIWOŚCI KIEŁKÓW FASOLI MUNG.
- obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL.
- oczyszczają organizm, usuwa toksyny!!!
- poprawiają przyswajalność składników odżywczych.
- korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu.
- po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży.
- obniżają ciśnienie oraz poziom cukru i trójglicerydów we krwi.
JAK KIEŁKOWAĆ?
Te kiełki wymagają wcześniejszego namoczenia - ja zostawiam je w wodzie na całą noc. Używam kiełkownicy i po 3 dniach kiełki już są gotowe do spożycia.
JAK JEŚĆ?
Można je jeść na surowo bez dodatków albo dodać do surówek. Mogą być dodatkiem do dań serwowanych na gorąco, jak i na zimno. Możemy
używać ich jako składnik sałatek, past twarogowych i rybnych. Można
również posypać nimi kanapki i ziemniaki.