Organiczny olej z dziko rosnącego Baobabu

By | lutego 07, 2014 2 komentarze
Po ten olej sięgnęłam gdy była na niego promocja w sklepie Biolander. Skusiłam się głównie informacją, że idealnie sprawdza się w pielęgnacji włosów, stosowany jedynie na końcówki, poprawia ich kondycję i niweluje suchość, odbudowuje i nadaje włosom blasku.




Gdy otrzymałam tą malutką buteleczkę to zamiast stosować na końcówki wysmarowałam nim całą twarz :) spowodował to zapach - taki lekko orzechowo - kakaowy. Olej złotego koloru jest bardzo wydajny - mala kropelka wystarcza na nawilżenie całej twarzy.


Najlepsze w tym wszystkim było to, że najpierw kupiłam a potem zaczęłam czytać o właściwościach baobabu :) Zaskoczyło mnie ile dobrego zawiera w sobie ten niepozorny i mało znany olejek.


Baobab jest nazywany Drzewem Życia. Legendarne drzewo, które przez tubylców w Afryce jest uznawane za drzewo, które rośnie " korzeniami do góry ", a to ze względu na bardzo charakterystyczną koronę, która swoja budową przypomina system korzeniowy.
Drzewo żyje bardzo długo, rosnąc przez całe tysiąclecia, przez co zostało symbolem długowieczności, siły i mocy. Baobaby nie mają pierścieni, więc nikt tak naprawdę nie może powiedzieć dokładnie, ile mają lat, liczba słojów wskazuje, że żyją one około 4000 lat, ale nie jest to pewne, ponieważ liczba słojów tego drzewa nie odpowiada przyrostowi rocznemu. Ci, którzy mieszkają w jego cieniu mogą swobodnie powiedzieć, że jest tam od zawsze...
Wielu naukowców uważa, że nazwa " Drzewo Życia " nie powstała jedynie przez niesamowitą moc drzewa, która jest uwzględniana w mitach i wierzeniach większości narodów świata, tylko jest prawdziwa podstawą, baobab ma wysokie stężenie przeciwutleniaczy w owocach i liściach, które także wyznaczają się wysokim poziomem witaminy C oraz wapnia. Najnowsze badania udowodniły że baobab również jest źródłem inuliny, prebiotyku, który zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i niektórych rodzajów nowotworów.



Olej jest pozyskiwany z nasion znajdujących się w owocach Baobabu i ma silne właściwości nawilżające, doskonale odżywia i zmiękcza suchą skórę oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek, spłyca drobne linie, czym przyczynia się do zachowania młodego wyglądu skóry na długie lata.


źródło: http://www.hodujbaobaby.republika.pl/baobab.html


Jest to jeden z najtrwalszych olei -  zachowując swoje właściwości ponad dwa lata.


Olej z Baobabu jest idealny do: 


  • łagodzenia przesuszonej skóry twarzy i całego ciała, 
  • pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, ze zmarszczkami, 
  • pielęgnacji włosów - głownie suche i rozdwajające końcówki, 
  • polepszenia kolorytu skóry
  • pomocy przy gojeniu się ran i poparzeń

Jak stosować olej z baobabu?


  1. bezpośrednio na skórę 
  2. kilka kropel dodać do kąpieli -  skóra nawilżona i gładka
  3. po kąpieli wmasować w ciało zamiast balsamu - szybko się wchłania i nie klei się, ani nie pozostawia tłustej warstwy
  4. wymieszać z glinką lub inną maseczką
  5. po umyciu wetrzeć w wilgotne końcówki niewielką ilość oleju
  6. idealny do olejowania całej głowy - 1 łyżeczkę oleju wetrzeć w głowę, zawinąć ręcznikiem i pozostawić na 30 minut - następnie 2 razy umyć głowę szamponem. Włosy są odżywione, świeże i pełne blasku,
  7. bardzo dobrze zmiękcza i odżywia skórki wokół paznokci. 

Ogólnie to bardzo dobry i bardzo uniwersalny kosmetyk który znajdzie zastosowanie u każdego. Ja osobiście stosuję go najczęściej:
  • na noc do twarzy
  • zmiękczania skórek wokół paznokci
  • do odżywiania suchych końcówek
  • do kąpieli 

Wskazówka ze sklepu:
Olej Baobabu krzepnie w temperaturze poniżej 15 stopni, rekomendujemy przechowywać buteleczkę z olejem w ciepłym pomieszczeniu oraz po każdym użyciu szczelnie zamykać atomizer korkiem.

Ku mojej wielkiej radości w moim domu jest więcej niż 15 stopni toteż wielce się z tego cieszę i olej mi nie gęstnieje :)



SKŁADNIKI:
uwielbiam taki skład bo jest tylko "1"
organiczny olej z dziko rosnącego Baobabu ( Adansonia digitata L.) Certyfikowany przez Ecocert.



Olej z baobabumożecie
 zobaczyć  i kupić

TUTAJ
 jeżeli w zamówieniu wpiszecie kod kp-1231
                       zyskacie aż 5% rabatu :)

POLECAM!!!
       
        cena bez rabatu: 39 zł




Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. To prawda drzewo baobabu żyje najdłużej ze wszystkich drzew oraz w jego pniu chowani byli po śmierci ważne osobistości w Afryce . Fajnie , ze sprawdza się przy suchej skrze szkoda że ja mam tłustą . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ehhh szkoda że ludzie tyle nie żyją :) Olejek bardzo kuszący bo rzadko się o takim produkcie pisze i czyta!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz związany z postem. W przypadku pytań proszę o kontakt przez e-mail. Wszelkie reklamy w komentarzach - będę usuwać - to nie jest miejsce na reklamę!