Olej kokosowy - najzdrowszy olej na ziemi

By | marca 02, 2012
Olej kokosowy przepisał mi mój terapeuta - dietetyk, do którego regularnie chodzę. Powiedział tak: "no cóż jest drogi, ale leki w aptece jeszcze droższe" i przekonał mnie!
Droga do odnalezienia idealnego - prawdziwego oleju kokosowego była długa i kosztowna. Zanim trafiłam na idealny i prawdziwy olej kokosowy wydałam majątek na buble kokosowo - podobne. 
Teraz już wiem, że olej musi być zimnotłoczony, nierafinowany, ekologiczny i pięknie pachnieć kokosem.  

źródło: internet


Początkowo kupowałam coś co było zamknięte w słoiku, wyglądało jak smalec i pachniało ??? wcale nie pachniało. I ważna informacja olej za 9,99 to na pewno nie jest olej kokosowy. Nie ma co ukrywać prawdziwy olej musi kosztować - mój kosztuje 29,00 złotych i jest wspaniały.  Kupiłam go w jednym ze sklepów w mojej miejscowości -  taki mały market - ale jest fantastycznie zaopatrzony w produkty zdrowej żywności :)
Jeżeli olej kokosowy jest tani to oznacza, że jest rafinowany, nie jest tłoczony na zimno, albo nie jest ekologiczny. Jeden kupiłam tez niby zimnotłoczony za 14,99 i co? D*** Zapach i smak musi się schować do mojego oleju.
Nie ma ca oszczędzać bo to pozorne oszczędności - jak już coś chcemy zmienić to zmieniajmy to dobrze.

Do tej pory zjadam bardzo dużo olejów kokosowych - wykorzystuje je głownie w kuchnie do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Wyeliminowałam wszystkie inne tłuszcze. Ten tłuszcz jest rewelacyjny jeżeli chodzi o smarowanie pieczywa - ponieważ pachnie i smakuje wyjątkowo kokosowo. Z tej racji nie nadaje się do smażenia potraw - wówczas lepszy jest bezwonny i bez smakowy. Ten olej w połączeniu z chlebem orkiszowym z kawałkami żurawiny - stanowi dla mnie nie tylko pyszne śniadanie, ale i pyszny deser. 
Dlaczego tak bezkarnie można sobie zajadać olej kokosowy? 

Ponieważ to jedyny tłuszcz, który w ogóle się nie odkłada w postaci tkanki tłuszczowej a dodatkowo pobudza przemianę materii i wspomaga przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Zbadano również, że regularne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza ochotę na słodkie przekąski. 




Olej kokosowy to nie tylko kuchnia i dieta to także wspaniały i wielofunkcyjny kosmetyk. 

Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.



KOCHAM GO - JEST WSPANIAŁY - RÓWNIEŻ W SMAKU. 

A wiecie za co go kocham??? 

Zatem odpowiadam: 

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy - znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki. 
Olej nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej !!!!

Dzięki tym właściwościom używam go do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach - nie przypala się i nie wydziela przykrego zapachu :)

Olej kokosowy nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp.

Olejem kokosowym smaruję chlebek i bułeczki - zrezygnowałam z tradycyjnego masła na rzecz oleju.

Spróbujcie może i Wam się spodoba :)

Dodatkowo olej kokosowy jest także znacznie mniej kaloryczny niż inne tłuszcze. Dlatego powinien on znaleźć się w diecie każdej osoby, która chce stracić na wadze.


Olej kokosowy w medycynie naturalnej
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.

Oprócz kwasu laurynowego w oleju kokosowym występuje także kwas kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciążając organizmu

Zawarte w oleju kokosowym naturalne antyutleniacze przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i elastyczna.

Wysoka przyswajalność kwasów zawartych w oleju kokosowym sprawia, że zapewniają one odpowiedni poziom tłuszczów osobom, które z powodu choroby mają problem z ich absorpcją, transportem i trawieniem. Są dzięki temu idealne w jadłospisie przy np. chorobie Crohna – Leśniowskiego.

Olej kokosowy jest także idealnym składnikiem odżywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Ta forma choroby wywoływana jest m.in. przez niewłaściwy sposób odżywiania i w jej wypadku zaleca się głównie redukcję masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu.

W przypadku braku mikroelementów: witamin A, D, E i K, wapnia lub magnezu przyjmowany wraz z zawierającymi je produktami bądź suplementami olej kokosowy przyspieszy ich przyswajanie i sprawi, że niedobory zostaną szybciej uzupełnione.

Choroby, w których pomoże olej kokosowy:

  • Dolegliwości układu krążenia: wysoki poziom cholesterolu, stan przedzawałowy, arterioskleroza itp.
  • Opryszczka
  • Przeziębienie
  • Syndrom chronicznego zmęczenia
  • Stan obniżonej odporności (związany ze zmęczeniem, chorobą)
  • Nadwaga
  • Wrzody i nowotwory układu pokarmowego
  • Choroba Cohna - Leśniowskiego
  • Inne dolegliwości układu pokarmowego
  • Egzemy
  • Wysypki
  • „Stopa sportowca”
  • Trądzik
  • Osteoporoza
  • Brak witaminy A, D, E, K

Odpowiednia dawka oleju kokosowego stosowanego w celach leczniczych to 3 - 4 łyżki dziennie, co odpowiada dawce kwasów tłuszczowych otrzymywanej dziennie przez niemowlę z mleka matki. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju po łyżce podczas posiłków.
źródło: http://www.zdrowylink.pl/gotowanie/zdrowa-zywnosc/olej-kokosowy/zdrowie-z-palmy 
 


Nowszy post Starszy post Strona główna