Social Icons










twitterfacebook email blogger

poniedziałek, 20 lutego 2012

Tort ananasowy

Biszkopt
 

Składniki:
• 5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli







Jako krem używam kremu ajerkoniakowego Dr. Oetkera - przygotowuję go wg. przepisu na opakowaniu.








Sposób przygotowania:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko.
3. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego.
4. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem.
5. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.
7. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.
8. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.


Na drugi dzień (lepiej się wtedy kroi) przekroić biszkopt na 3 części i nasączyć syropem ananasowym z puszki (dolewam troszkę wody mineralnej, żeby nie był za słodki)
Biszkopt przełożyć kremem ajerkoniakowym. Na pierwszy krążek razem z kremem układam pokrojone w cząstki ananasy. Przykrywam drugim biszkoptem i znów smaruje kremem. Na koniec dekoruję kremem i ananasami.

SMACZNEGO!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Wszystkie fotografie i teksty zamieszczone na niniejszej stronie są moją własnością i zastrzegam sobie wyłączne prawo do ich wykorzystywania i publikacji.

Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz treści bez mojej zgody jest naruszeniem praw autorskich i podlega odpowiedzialności zgodnie z postanowieniami ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Łączna liczba wyświetleń